Kylmäoja haisee hillosipulilta

Aivan Helsinki–Vantaan lentokentän kupeessa virtaa luonnonkaunis joki, jonka nimi on Kylmäoja. Se laskee Keravanjokeen ja sitä kautta Vantaanjokeen ja Itämereen.
Puron varrella asuvat ihmiset ovat valittaneet jo vuosikymmenien ajan, että Kylmäoja on lentokentän likaviemäri. Monien paikallisten mielestä joki haisee imelän hillosipulin ja pistävän kemikaalin sekoitukselle.

Kylmäojan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Kari Aurimaa pitää Ilmailulaitoksen toimintaa ympäristölakeja halveksivana.

– Myös Vantaan ympäristökeskus ja -lautakunta ovat olleet saamattomia – ne ovat keskittyneet lähinnä piilottelemaan asiaa. Virkavelvollisuuksia on laiminlyöty karkeasti, puheenjohtaja väittää.

– On hyvä muistaa, että Kylmäojan lähettyvillä on tuhansien ihmisten koteja.
Aurimaan mukaan vielä 1950-luvulla joesta sai taimentaa.
Ilolassa asuva Yrjö Huttunen on samoilla linjoilla Aurimaan kanssa. Hän pitää tilannetta surullisena.

– Kylmäoja haisee vuosi vuodelta pahemmalle. Epämiellyttävä tuoksu on lähes pyörryttävä pakkaspäivinä, Huttunen konkretisoi

– On hämmentävää, että Finavia saa jatkaa luonnon tuhoamista samaan aikaan, kun jopa mökkien saunavedet pitää kerätä talteen. Tämän ei pitäisi olla 2000-lukua.
Finavian ympäristöjohtaja Mikko Viinikainen myöntää ongelman ja korostaa, että on kysymys erittäin ikävästä pulmasta.

– Tuoksu aiheutuu propyleeniglykolista, jota lentoyhtiöt käyttävät lumisateella ja silloin, kun lentokoneiden siipiä pitää sulattaa. Se ei ole myrkyllinen aine toisin kuin usein luullaan, Viinikainen muistuttaa.

– Valitettavasti glykolia ei pystytä korvaamaan oikein millään, koska se on lentoturvallisuuden kannalta ensiarvoinen aine.

Aleksi Mainio

Lähde: Vantaansanomat

Lähetä kommentti

0 Kommentit