Longinojan talkoot takana


Mikä vetää ihmisiä kantamaan kiviä kymmenen tuntia putkeen puroon. Jälleen sunnuntaina oli hienoa huomata kuinka meitä "hulluja" on muitakin kuin me muutamat asiaan vihkiintyneet.

Itsemurhaksi kutsuttujen kivikasojen (170 tonnia) kimppuun saapui sunnuntaina viitisentoista henkeä. Näiden ihmisten ansiosta puron jo kunnostettu alue sai kaipaamaansa uudistusta.

Pätkistä tuli jokaisesta tekijänsä ja tiiminsä näköinen. Oma alueeni sijaitsi kunnostamattoman alueen alapuolella. Kunnostetun alueen suurimpia ongelmia on ollut soraikkojen liikkuminen ja penkkojen sortuminen. Nämä kaksi olivatkin talkoiden pääasiallinen kunnostuskohde ja samalla tehtiin myös puuttuvia poikaskivikkoja.

Otin tavoitteekseni tehdä alueelle monipuolista elinympäristöä kaloille. Markon tiputtamat suuret kivet kuitenkin määräsivät tahdin ja niiden mukaan aloitin alueen toteuttamisen.

Alueelta löytyi ennen sunnuntaita vain yksi kutusosoraikko jossa siinäkään ei olla syksyisin jostain syystä kudettu. Nyt alueella on tuon soraikon lisäksi pari muuta laajaa sorakenttään.

Tekijä tiimini kasvoi hiljalleen Markon, Mikon ja hänen poikansa myötä neljään. Ensimmäiset kaksi sora / kivikasaa meni puroon helposti ja vasta kolmannen kohdalla alkoi tuntumaan jossain. Lopulta kun laitoimme hanskat pussiin kello näytti puolta seitsemää... takana oli itselläni ja muutamalla muulla noin 10 tunnin punttistreenit.

Tekemisen vaikutukset oli heti nähtävissä, hiljalleen kun yläpuolinen suvanto alkoi täyttyä pystyimme toteamaan nostaneemme vedenpintaa noin 20 senttiä.

Aatu ja Jp puuhasivat omista kohdistaan upean näköisiä. Kohtien ongelmat on nyt ratkaistu ja odotellaan syksyn kutukarkeloita. Muut tiimit tukivat penkkoja kivellä ja soralla ja nyt jännätään paljonko ensimmäiset tulvat vie mukanaan ja miltä ne näyttävät sen jälkeen. Muutenkin odotan innolla ensimmäisiä kunnon sateita jolloin näkee miltä alueet näyttävät korkaemmalla vedellä.

Kiitoksia itseni ja Longinojan kalojen puolesta hienosta työstä jälleen kerran. Ilman teitä nuo "itsemurha" kasat olisivat vieläkin odottamassa Willen (traktorin) kauhan kohtaloa.

Muodonmuutos (Alla ja oikealla jälkeen)



Aatun toteuttama pätkä



Meikäläisen pätkän alaosaa

Aatun kuvia kannattaa käydä vilkaisemassa... Kuviin

Lähetä kommentti

0 Kommentit